گزارش آماری نقض حقوق کمیته محیط زیست، آبان ماه  ۱۴۰۱

گزارش آماری نقض حقوق محیط زیست، آبان ماه  ۱۴۰۱

تنظیم نمودار : میناآقابیگی

تهیه آمار و گزارش : سلمان یزدان پناه؛ ندا فروغی

آگاهی بیشتر:

این گزارشات آماری از میان بیش از ۱۹۰خبر که در طول ماه آبان  تهیه شده است.این گزارشات از سایت کمیته دفاع از محیط زیست تهیه شده است که از رسانه‌های داخلی و خارجی مانند هرانا، ایلنا، ایرنا، دیده‌بان، ایسنا، مهر، خبربان، قطره، تسنیم، یورونیوز، انصاف و پایگاه خبری محیط زیست و حیات وحش جمع‌آوری ‌گردیده است.آمار فوق از گزارشات رسانه‌های داخلی و خارجی مورد تأیید دولت جمهوری اسلامی ایران جمع‌آوری شده و عملاً نمی‌تواند بیش از ۲۵ تا ۳۰ در صد واقعیت‌های جامعه باشد.همکارانی که در گردآوری این موارد خبری نقض حفاظت محیط زیست درآبان ‌ماه همکاری کردند، خانم‌ها و آقایان: سلمان یزدان‌پناه، مینا آقابیگی، ایرانداخت کیا، علیرضا جهان‌بین، رزا جهان‌بین، ساناز تنهایی قلی بیگلو، حمیدرضا امینی، علی برومند، نادیا مشرف، کاوه قزلباش، ندا فروغی ، مجید رئوفی، رسول بلغار، فرشته خیام الحسینی ؛سپهر رضائی شایان ؛ حمید رضا سیاهمرد و حمیدرضا صالحی می‌باشند. اطلاعات بیشتر در لینک زیر قابل مشاهده

https://ift.tt/B5hwQHT

 

آلودگی هوا

۱|- فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی از اصلی‌ترین دلایل آلودگی هوای تهران است. به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم(18 آبان 1401)، ایرج حشمتی؛ در جلسه با مدیران شهرداری و شورای شهر تهران با اشاره به اهمیت تقویت همکاری‌ها و هم‌افزایی در زمینه شناسایی، پایش و کنترل منابع آلاینده و انجام اقدامات آنی و پیشگیرانه در شرایط وارونگی دما و بروز آلودگی هوا در نیمه دوم سال اظهار کرد: نظارت معاونت‌های شهرداری بر اجرای مصوبات کارگروه مواقع اضطرار آلودگی هوا می‌تواند از ورود به شرایط بحران آلودگی هوا جلوگیری کند. وی با اشاره به ضرورت تغییر رویکرد در مدیریت شهری تهران مبتنی بر هوشمندسازی، گفت: شهرداری تهران با این گونه اقدامات و همچنین با توسعه خدمات محله محور و کاهش سفرهای درون شهری، ترافیک را کاهش داده تا کیفیت هوا بهبود پیدا کند. سرپرست معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به موضوع پسماندسوزی در اطراف شهر تهران و نقش آن در تشدید آلودگی هوا بیان کرد: پیشنهاد می‌کنم در این زمینه گشت‌های پایش مشترک ایجاد شود. حشمتی با اشاره به جمعیت ساکن 9.8 میلیونی و جمعیت شناور 2.8 میلیونی در تهران، مصرف بالای انرژی در تهران را نگران کننده دانست و گفت: با توجه به ارتباط مصرف بالای انرژی در تشدید آلودگی هوا، ضرورت برنامه‌ریزی جهت بهینه‌سازی مصرف انرژی و توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر یکی از راهکارهای مؤثر در کاهش آلودگی هوا است. وی افزود: فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی تهران از اصلی‌ترین منابع انتشار آلاینده‌های هوای تهران است و شهرداری تهران باید توسعه و نوسازی حمل و نقل عمومی را با اولویت حمل و نقل پاک در دستور کار خود قرار دهد. سرپرست معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به جلسه کارگروه هماهنگی اجرای قانون هوای پاک در روز پنجشنبه مورخ 1401/8/5 در وزارت کشور، عنوان کرد: خوشبختانه با ورود جدی دولت و وزیر محترم کشور و همچنین سازمان بازرسی کل کشور، اراده جدی در دستگاه‌های اجرایی شکل گرفته است و برنامه‌های عملیاتی خوبی از سوی وزارت کشور، نفت، نیرو و سایر سازمان‌ها تهیه و ارائه شده است که امیدواریم ضمن اجرای به موقع برنامه‌ها، اهداف قانون هوای پاک در کاهش آلودگی هوا محقق شود. به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، حشمتی ضمن قدردانی از معاونین و مدیران شهرداری تهران، با تأکید بر اهمیت برگزاری جلسات مشترک و هم‌افزایی در انجام اقدامات، از مدیر کل حفاظت محیط زیست استان و اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری درخواست کرد تا نشست‌های مشترک کارشناسی و مدیریتی به صورت مداوم تشکیل و موضوعات مرتبط تا حصول نتیجه مورد پیگیری قرار گیرد.

۲- گاز متان موجود در آرادکوه باید تبدیل به بیوگاز شود. به گزارش گروه اجتماعی یکتا(7 آبان 1401) ، اخیرا خبری در رسانه‌ها منتشر شده مبنی بر اینکه محققان ناسا، ظرف ۵ ماه گذشته و به دنبال نصب طیف‌سنج تصویربرداری (EMIT) در ایستگاه فضایی بین‌المللی با قابلیت تشخیص گاز‌های گلخانه‌ای از جمله متان و دی‌اکسیدکربن، موفق به شناسایی ۵۰ ابر ساطع‌کننده متان در چند منطقه جهان از جمله آسیای مرکزی (ترکمنستان) خاورمیانه و جنوب غربی ایالات متحده (حوزه پرمین، جنوب شرقی نیومکزیکو و یکی از بزرگ‌ترین میادین نفتی جهان) شده‌اند که به استناد تصاویر ثبت شده توسط این طیف‌سنج، یکی از این کانون‌ها شامل ابری از گاز متان به طول ۵ کیلومتر، در آسمان جنوب تهران و بر بالای یک مجتمع دپوی زباله شناسایی شده و طبق تصاویر به دست آمده، این ابر ۵ کیلومتری در هر ساعت حدود ۸۵۰۰ کیلوگرم متان به هوا می‌فرستد. تنها مرکز وسیع دپوی زباله در جنوب تهران با مختصاتی که مورد اشاره گزارش ناساست، سایت آرادکوه و متعلق به مرکز مدیریت پسماند شهرداری تهران است که از ۶۰ سال قبل به دفع و دفن زباله روزانه شهروندان تهرانی اختصاص یافته و طبق نظر کارشناسان محیط زیست به پایان عمر خود رسیده است. سازمان مدیریت پسماند شهرداری وظیفه استحصال گازهای گلخانه‌ای آرادکوه را دارد. داریوش گلعلیزاده رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست در گفت و گو با خبرنگار فارس وجود گاز متان در این محدوده در حدمجاز مساله را دور از انتظار ندانست و گفت: گازهای گلخانه‌ای نباید وارد محیط شود و سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران وظیفه دارد که این گازها را استحصال کند. وی افزود: این گازها باید تبدیل به بیوگاز شده و به صورت انرژی تولیدی مورد استفاده قرار گیرد. گلعلیزاده با اشاره به حجم تولید روزانه 7 تا 7.500 تن زباله در شهر تهران و انتقال آن به مرکز آراد کوه ابراز داشت:‌ بخش قابل توجهی از این زباله‌ها در آرادکوه دفن می‌شود که تولید متان دارند. تهیه نقشه میزان انتشار گاز ازن و متان در سطح کشور. رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط ‌زیست در پاسخ به این سوال که آیا وسیله سنجشی در کشور برای سنجش تولید این نوع گاز وجود دارد یا خیر گفت: نقشه میزان انتشار گاز ازن و متان در سطح کشور از سوی سازمان مدیریت بحران و سازمان جغرافیایی ارتش در حال تهیه است. وی افزود: متان از جمله گازهای گلخانه‌ای است که باید میزان انتشار آن کنترل شود، امادر محدوده ذکر شده، علاوه بر مرکز آرادکوه ، برخی دامداری های آن اطراف نیز در تولید گاز متان موثر هستند. شهرداری تهران باید به سمت حذف دفن سنتی پسماند برود. رئیس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط ‌زیست ایجاد مراکز میانی مدیریت پسماند (MRF) را یکی از راه‌حل‌های کنترل این گاز دانست و گفت: در نهایت شهرداری تهران باید به سمت حذف دفن سنتی پسماند برود و با کمک فناوری های جدی به تولید انرژی از آن بپردازد. در روزهای گذشته حسین حیدریان، معاون پردازش و دفع سازمان پسماند شهرداری با تکذیب ایجاد ابر متان به دلیل دپوی زباله در جنوب تهران گفته بود: اگر دپوی زباله عامل ایجاد ابر متان بود باید در طول ۶۰ سال گذشته هم دیده می‌شد در حالی که تراکم این گاز همیشه زیر ۵ درصد بوده است.

۳- گرد و غبار در آبادان بیش از هشت برابر حد مجاز اعلام شد. اهواز – ایرنا (11 آبان 1401) میزان گرد و غبار در ساعت ۱۴ روز چهارشنبه در آبادان یک هزار و ۲۰۴ میکروگرم بر مترمکعب اعلام شد که بیش از هشت برابر حد مجاز است و بیشترین میزان را در خوزستان دارد. شهریار عسکری مدیر روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: میزان گرد و غبار در ساعت ۱۴ روز چهارشنبه در هندیجان یک هزار و ۸۷، رامشیر ۱۵۳، حمیدیه ۹۳ و اهواز ۸۶ میکرو گرم بر مترمکعب اعلام شد. بر اساس این گزارش، کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای خوزستان، مدارس نوبت عصر شهرستان های آبادان، خرمشهر، رامشیر و مسجدسلیمان به دلیل افزایش غلظت گرد و غبار را تعطیل اعلام کرد. این گزارش حاکیست دیروز سه شنبه نیز مدارس و دانشگاه‌های هشت شهرستان خوزستان به دلیل افزایش غلظت آلاینده های در خوزستان ناشی از ورود توده گرد و غبار تعطیل شده بود. اداره کل هواشناسی خوزستان در اطلاعیه هشدار نارنجی اعلام کرده بود: با توجه به بالا رفتن ضرایب ناپایداری و احتمال تشکیل گرد و خاک همرفتی تا اواخر وقت روز چهارشنبه وزش باد متوسط تا شدید همراه با تندباد لحظه‌ای و گرد و خاک همرفتی در مناطق غربی، جنوب غربی، مرکزی و جنوبی استان وجود دارد.

 بحران آب، آلودگی و خشکیدگی تالاب،دریاچه و رودخانه

۱- سرعت تخریب ایران افزایش یافت؟ ایسنا(2 آبان 1401) : در سمینار تخصصی ایران در برابر تقعییرات اقلیمی ایران به روند فزاینده تولید گازهای گلخانه‌ای در کشور، بروز و شیوع بیماری‌های نو پدید و کاهش تاب‌آوری نظام سلامت به عنوان اثرات مخرب تغییرات اقلیمی اشاره شد. داریوش گلعلی‌زاده، سرپرست مرکزملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست در سمینار تخصصی ایران در برابر تغییرات اقلیمی که امروز به مناسبت روز جهانی تغییرات اقلیم (۲۴ اکتبر) با همکاری معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد، با اشاره به اینکه جامعه جهانی بیش از سه دهه است که حساسیت خود را نسبت به تغییرات اقلیم افزایش داده است، اظهارکرد: ۱۷ کشور در دنیا دچار تنش‌های آبی هستند و ایران نیز جزو ۹ کشور آسیب‌پذیر در برابر تغییرات اقلیمی است، لذا لازم است تا خود را برای این تغییرات آماده کنیم. تغییرات اقلیم موجب افزایش آلودگی هوا و از طرفی آلودگی هوا موجب افزایش تغییرات اقلیم می‌شود. وی یکی از تبعات تغییرات اقلیمی را افزایش آتش­‌سوزی‌های گسترده در پوشش گیاهی دانست و گفت: افزایش گرد و غبار نیز از جمله این تبعات است و ۲۳ استان در امسال متاثر از آسیب‌های گردوغبار چه با منشا داخلی و خارجی شدند. گلعلی‌زاده با اشاره به اینکه برنامه اقتصاد کم کربن از برنامه‌هایی است که بسیار کمک‌کننده است، افزود: این برنامه در سال ۹۴ به تصویب رسید و تاکنون دو گزارش از آن منتشر شده است. سرپرست مرکزملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست با بیان اینکه ما نه تنها در نبایدها بلکه در بایدها نیز موفق نبوده‌ایم، تصریح کرد: ما باید دوگانگی بین مسائل محیط‌زیست و اجتماعی را رفع کنیم. تمامی مسائل مربوط به محیط‌زیست روی معیشت و مسائل اجتماعی نیز اثر می‌گذارد. وی با بیان اینکه از دست دادن آب و خاک جبران ناپذیر است، گفت: در شرایط حاضر هم با فرسایش خاکی و هم با از بین رفتن آب مواجه هستیم. در حال از دست دادن منابع گیاهی و پوشش گیاهی هستیم. شاید بتوان آلودگی هوا را کنترل و پیشگیری کرد، اما منابع تجدیدناپذیر را نمی‌توان جبران کرد. گلعلی‌زاده در ادامه با اشاره به محدودیت‌ها گفت: لازم است مطالعه در مورد آسیب‌پذیری زیر ساخت‌ها و ارتقای تاب‌آوری در برابر این تغییرات و پیامدها انجام گیرد. سرپرست مرکزملی هوا و تغییر اقلیم سازمان حفاظت محیط‌زیست با بیان اینکه موضوع محیط‌زیست صرفا مربوط به سازمان محیط‌زیست نیست و همه سازمان‌ها و دستگاه‌های اجرایی مسئول هستند، یادآور شد: در این راستا آیین‌نامه‌های اجرایی نیز برای دستگاه‌ها ارسال شده است، امید است در اجرای آنها اهتمام ورزند. وی از مراکز علمی دانشگاهی خواست تا در جهت افزایش حساسیت مردم در این زمینه‌ اقدام کنند.

۲- کم آبی تالاب‌های کرمانشاه علت کاهش مهاجرت پرندگان.باشگاه خبرنگاران وان (3 آبان 1401) فرشاد فتاحی معاون محیط طبیعی محیط زیست استان کرمانشاه با اشاره به مهاجرت پرندگان در فصل پاییز به استان کرمانشاه، گفت : هر ساله آبان ماه شاهد ورود تدریجی پرندگان مهاجر به این استان بوده که با توجه به شرایط آب و هوایی حاکم مدتی را در استان کرمانشاه ماندگار خواهند بود. وی افزود: تالاب هشیلان یکی از مراکز اصلی توقف پرندگان مهاجر بوده که علاوه بر مهاجرت پذیری این تالاب در مدت زمانی کوتاه بعضاً مکانی مناسب برای ماندگاری پرندگان در حاشیه رودخانه و سد‌ها می‌شود. معاون محیط طبیعی محیط زیست استان کرمانشاه با بیان مهاجرت انواع پرندگان به استان کرمانشاه در فصل پاییز، تصریح کرد: این پرندگان مهاجر معمولاً پرندگان آبزی بوده که از عرض‌های شمالی و مناطق سردسیر به سمت منطقه کرمانشاه می‌آیند و معمولاً حاشیه آب‌ها را برای استقرار و سکونت برمی‌گزینند. فتاحی خاطر نشان کرد: خشکسالی امسال بسیار تأثیر گذار بر منابع آبی بوده و سبب خشکی تالاب هشیلان و بسیاری از رودخانه‌ها و سراب‌های استان کرمانشاه شده است. وی به نبود ماندگاری پرندگان مهاجر در کرمانشاه با بروز خشکسالی تاکید کرد و گفت: پرندگان مهاجر به دلیل عبور از این منطقه ممکن است برای استراحت به ناچار فرود بیایید، اما چنانچه بارش‌های پاییزه رخ ندهد و وضعیت به همین شکل ادامه پیدا کند با کاهش ماندگاری پرندگان مهاجر مواجه هستیم. معاون محیط طبیعی محیط زیست استان کرمانشاه بیان کرد: در حال حاضر وضعیت نامناسب آب و غذا برای سکونت پرندگان در استان کرمانشاه جالب نبوده و سد‌ها تنها مکان مناسب برای اقامت پرندگان مهاجر خواهد بود. فتاحی ادامه داد: دریاچه سد‌هایی مانند گاوشان، زمکان، آزادی، تنگ حمام و جامیشان در استان کرمانشاه تنها مکان‌های مناسب به لحاظ غنی بودن آب و غذای مناسب برای فرو پرندگان مهاجر بوده که بر اساس پیش‌بینی‌ها امسال حضور عمده آن‌ها را در دریاچه سد‌های نوار غربی استان کرمانشاه می‌توان شاهد بود. وی با اشاره به حضور سالانه بیش از یک هزار قطعه پرنده مهاجر به استان کرمانشاه، یادآور شد: هرساله عمده پرندگان مهاجر شامل غاز خاکستری، اگرت کوچک و بزرگ، غاز خاسکیتری، حواصیل خاکستری و سفید، سرسبز در آب‌های استان کرمانشاه می‌توان مشاهده کرد .

۲- حاکمان افغانستان نسبت به تحقق تعهد بین‌المللی خود اقدام کنند.حال هامون خوب نیست. علی سلاجقه در گفت‌وگو با تسنیم (3 آبان 1401) در زابل در خصوص برنامه سازمان حفاظت محیط زیست در راستای احیای تالاب هامون اظهار داشت: با توجه به اینکه کشور همسایه ما در بعد تعهدات خود نسبت به پرداخت حق‌آبه تالاب انجام وظیفه نکرده، متأسفانه امروز وضعیت تالاب هامون مناسب نیست. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: کشور همسایه مطرح می‌کند که مسائل مربوط به تغییر اقلیم و خشکسالی موجب این شرایط شده اما داده‌های ما و داده‌هایی که خود سیستم حاکمه بر افغانستان ارائه کرده نشان می‌دهد همین امسال چیزی حدود 3 تا 4 میلیارد مترمکعب آب وارد هیرمند شده اما متأسفانه با انحرافی که در مسیر آن صورت گرفته وارد شوره‌زار گودزره افغانستان شده است. وی ادامه داد: با توجه به حسن هم‌جواری و اعتماد بین دو کشوری که پیشینه فرهنگی دارند و از جنبه سرزمینی و اعتقادی بسیار به هم نزدیک هستند در این زمینه ما واقعاً از هیئت حاکمه افغانستان انتظار نداریم مسائلی به این شکل مطرح باشد و حتماً به عنوان دولت جمهوری اسلامی ایران می‌خواهیم حاکمان افغانستان هرچه سریعتر نسبت به تحقق این تعهد بین‌المللی خود اقدام کنند و شاهد این باشیم که حق‌آبه وارد تالاب هامون می‌شود. ماهیت سد انحرافی کمال‌خان و وعده‌های ساده‌انگارانه طالبان درباره حق‌آبه هیرمند: طالبان هم مانند اشرف غنی حق‌آبه ایران را به شوره‌زار می‌فرستد. سلاجقه تصریح کرد: فرض اول این است که حق‌آبه‌ای از کشور خاصی وارد ایران نمی‌شود و در این راستا برنامه داریم برای احیای تالاب هامون از همه ظرفیت‌های داخلی استفاده کنیم و از تمام روش‌های بومی و دانش مردم منطقه استفاده خواهیم کرد اما اصل کار در احقاق حق‌آبه تالاب بین‌المللی هامون است. خشکی هامون، دامن‌ افغانستان را هم می‌گیرد. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه چاه‌نیمه‌های منطقه سیستان در حال حاضر به لحاظ منابع آبی در وضعیت مناسبی قرار ندارند، افزود: تلاش خواهیم کرد از ظرفیت مباحث مربوط به آبخیزداری و آبخوان‌داری در حوزه آبخیز مشرف به این قسمت به بهترین شکل برای احیای تالاب استفاده کنیم. وی افزود: استفاده از ظرفیت انتقال آب دریای عمان نیز می‌تواند در این حوزه راهگشا باشد که در این راستا در همان مرحله اول که این پروژه مطرح شد ما بحث حق‌آبه محیط زیست را مطرح کردیم؛ البته با توجه به اینکه تالاب دارای زیست بوم خاصی بوده که هر آبی را نمی‌توان به آن تزریق کرد، در این راستا باید کیفیت آبی که دریافت می‌شود کاملاً از لحاظ علمی بررسی شود تا مشکلی ایجاد نشود تا همین میزان حداقلی تالاب هم آسیب ببیند و از بین برود.

صید و شکار غیرمجاز

۱- گونه هایی که بیشتر در استان مرکزی شکار شدند. ایسنا(2 آبان 1401)مرکزی فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: از ابتدای دولت سیزدهم تا پایان تیرماه سال جاری کشف هزار و ۵۸۱ مورد شکار و صیدغیرمجاز در این استان به ثبت رسیده است. عباس جودکی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: در این مدت هزار و ۶۴۴ مورد سلاح و ادوات غیرمجاز از شکارچیان کشف و ضبط شده و با تشکیل پرونده به دستگاه قضائی معرفی شده‌اند. وی با اشاره به تخلف زنده‌گیری پرندگان وحشی با هدف فروش آنها گفت: بیشترین شکارهای غیرمجاز درخصوص گونه‌هایی مانند قوچ، میش، کل و بز و نیز انواع پرندگان قابل شکار بوده است. وی با بیان اینکه نوع شکار غیرمجازی که انجام می‌شود به فصول مختلف سال بستگی دارد، اظهار کرد: در شهرستان تفرش بیشترین شکار قوچ و میش، در ساوه و زرندیه انواع پرندگان شکاری و قوچ و میش و در هفتاد قله اراک شکار کل و بز هم علاوه بر قوچ و میش به ثبت رسیده است. جودکی به خسارات و آسیب‌هایی که شکار غیرمجاز به محیط زیست وارد می‌کند، اشاره کرد و افزود: شکار غیرمجاز حیوانات نظیر قوچ و میش تاثیر منفی بر نسل شکار دارد، در واقع کاهش نسل این حیوانات در جمعیت حیات وحش تاثیرگذار خواهد بود. وی بیان کرد: تشخیص ندادن نر یا ماده بودن پرندگان در هنگام شکارغیرمجاز و نیز شکار در فصل تخمگذاری و جوجه‌آوری تبعات منفی بر روی گونه‌های جانوری و حیات وحش باقی خواهد گذاشت. او در ادامه به برخوردهای بازدارنده قانونی با شکارچیان غیرمجاز در استان مرکزی اشاره کرد و افزود: صدور احکام قضائی با بازدارندگی بالا در راستای پیشگیری از شکار غیرمجاز و به نفع محیط زیست صورت گرفته و موجب شده است که تخلفات شکارچیان به حداقل برسد و مجازات‌ها به گونه‌ای بوده است که شکارچیان غیرمجاز از ارتکاب مجدد خودداری کردند. فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان مرکزی به کمبود نیروی انسانی در یگان حفاظت اشاره کرد و افزود: استان مرکزی در مقایسه با کل کشور از لحاظ نیروی انسانی (کارشناس و یا محیط بان) با کمبود جدی مواجه است به گونه‌ای که دو سوم چارت سازمانی یگان حفاظت محیط زیست استان مرکزی خالی است که این مهم در حفاظت از محیط‌زیست و تشدید گشت‌ها بسیار تاثیرگذار است. وی با اشاره به آمار بالای شکارچیان غیرمجاز در شهرستان‌های ساوه  و زرندیه اظهار کرد: مشارکت موسسات مردم نهاد نظیر حافظان طبیعت ساوه و زرندیه به عنوان بازوی کمکی یگان حفاظت محیط زیست استان توانسته است مانع فعالیت شکارچیان غیرمجاز در این منطقه شود. جودکی در ادامه وجود یک محیط بان در ساوه و دو محیط بان در زرندیه را جوابگوی حفاظت از محیط زیست و حیات وحش این دو شهرستان ندانست و افزود: برای حفاظت از محیط زیست به همکاری و مشارکت بیشتر مردم بویژه سازمان‌های مردم نهاد نیاز داریم. وی با اشاره به انجام گشت‌های حفاظتی به منظور جلوگیری از وقوع تخلفات در حوزه شکار غیرقانونی و زنده‌گیری حیات وحش یا ایجاد آلودگی‌های زیست محیطی اظهار کرد: هرگونه نگهداری و خرید و فروش جانوران وحشی و تخریب طبیعت و محیط زیست به لحاظ قوانین و ضوابط، تخلف بوده و قابل پیگیری است. جودکی در پایان از همیاران و دوستداران محیط زیست و حیات وحش خواست هرگونه شکار، زنده‌گیری و نگهداری غیرمجاز حیوانات وحشی و پرندگان در سطح استان را از طریق سامانه ۱۵۴۰ به یگان حفاظت محیط زیست اطلاع دهند.

۲- دستگیری 34 متخلف شکار و صید در مازندران. به گزارش خبرگزاری موج مازندران( 9 آبان 1401)، مأموران یگان حفاظت محیط زیست آمل حین گشت و کنترل درحوزه استحفاظی ( لاریجان مناطق ناندل، گزنک و بایجان، و دابودشت ) دو شکارچی غیرمجاز را به همراه ۲ قبضه سلاح شکاری و دو صیاد غیرمجاز به همراه ۲ رشته تورماهیگیری سالیک دستگیر کردند. در محمودآباد مأموران یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان حین گشت و کنترل در حوزه استحفاظی از شکارچیان غیرمجاز ۱۰ قبضه سلاح شکاری کشف و ضبط کردند.مأموران یگان حفاظت محیط زیست شهرستان بابلسر حین گشت و کنترل در آبندان های روشندان، داراب دین و باقرتنگه از شکارچیان غیرمجاز ۶ قبضه سلاح شکاری و یک قطعه اردک سر سیاه کشف و ضبط کردند.در بابل مأموران یگان حفاظت محیط زیست بابل (محیط بانی بندپی) حین گشت و کنترل در حوزه استحفاظی شکارچیان غیرمجاز را به همراه ۵ قبضه سلاح شکاری و لاشه سه قطعه کبک دستگیر کردند.مأموران یگان حفاظت محیط زیست قائم شهر حین گشت و کنترل در مناطق جنگلی و دشتی این شهرستان از شکارچیان غیرمجاز ۴ قبضه سلاح و تعدادی فشنگ کشف و ضبط کردند. در ساری مأموران یگان حفاظت محیط زیست این شهرستان (محیط بانی هولار) حین گشت و کنترل در منطقه جنگلی آهودشت یک متخلف شروع به شکار را به همراه یک قبضه سلاح و تعدادی فشنگ دستگیر کردند.در پارک ملی کیاسر مأموران یگان حفاظت این اداره حین گشت و کنترل در مناطق آزاد سه شکارچی غیرمجاز در حال شکار قرقاول را مشاهده و حین تعقیب و گریز یکی از متخلفین را به همراه لاشه دو طاقه قرقاول نر دستگیر و دوشکارچی دیگر متواری گشتند.مأموران یگان حفاظت محیط زیست پارک ملی پابند حین گشت و کنترل در حوزه استحفاظی از شکارچیان غیرمجاز لاشه یک رأس مرال ماده کشف و ضبط کردند. در بهشهر مأموران پناهگاه حیات وحش میانکاله حین گشت و کنترل در منطقه قلعه پلنگان یک شکارچی غیرمجاز را به همراه یک قبضه سلاح شکاری قاچاق، لاشه یک قطعه خوتکا و تعدادی فشنگ دستگیر کردند.متخلفان شکار و صید با تشکیل پرونده به مراجع قضایی معرفی شدند.

۳- انهدام ۳ باند قاچاق پرنده در بوشهر/ ۲۲ قبضه سلاح از شکارچیان کشف شد. فرهاد قلی نژاد شب گذشته در گفتگو با خبرنگار فارس( 12 آبان 1401) در بوشهر اظهار داشت: با تلاش‌های شبانه روزی محیط بانان در مناطق تحت مدیریت این اداره کل توانسته‌ایم به دستگیری متخلفین شکار و صید ۲۸ رأس شروع به شکار غیرمجاز پستانداران و زنده گیری اقدام کنیم. مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر از رها سازی ۲۸۸ قطعه پرنده شکار غیرمجاز خبر داد و گفت: در ۶ ماهه نخست سال جاری سه باند قاچاق پرندگان شکاری در سطح استان بوشهر توسط محیط بانان منهدم شد و متخلفان به مراجع قضائی تحویل داده شدند. قلی نژاد تصریح کرد: این عملکرد در دستگیری متخلفین قبل از ارتکاب جرم و شکار، نیازمند سلسله عملیات پیچیده‌ای در مناطق بوده است که با تلاش شبانه روزی یگان حفاظت محیط زیست استان محقق شده است. فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان بوشهر نیز درباره سلاح‌های غیرمجاز و مجاز کشف شده در شش ماهه اول سال ۱۴۰۱گفت: با توجه به بیانات رهبری درباره حساسیت نسبت به وجود سلاح‌های مجاز و غیرمجاز در سطح جامعه باعث شده است که این کشفیات در سلاح‌های غیرمجاز و مجاز تعداد ۲۲ قبضه بوده است. سیداحسان موسوی افزود: در همین زمینه در ادوات و وسایل کشف شده نیز بیش از یک هزار مورد داشته‌ایم.

گونه ها یی جانور ی در حال انقراض

۱- تصادف خودرو با یک پلنگ در محور دماوند – فیروزکوه | پلنگ زنده می‌ماند؟ به گزارش همهشری آنلاین( 3 آبان 1401)، نقی میرزا کریمی، عصر دوشنبه در جمع خبرنگاران گفت: شب گذشته بر اساس گزارش تلفنی کلانتری جابان مبنی بر تصادف یک دستگاه خودروی سواری با یک پلنگ در محور دماوند به فیروزکوه محدوده دلیچایی موضوع در دستور کار کارشناسان و محیط‌بانان قرار گرفت. میرزاکریمی اظهار کرد: با بررسی صحنه و تحقیقات به‌عمل آمده مشخص گردید که خودروی سواری عبوری با یک پلنگ که قصد عبور از عرض مسیر دماوند فیروزکوه را داشته برخورد نموده، ولی آسیب وارده به حیوان سطحی بوده و از محل حادثه فاصله می‌گیرد. سرپرست اداره حفاظت محیط زیست دماوند افزود: پلنگ لحظاتی را در دامنه کوه کنار جاده توقف و بعد از بهبود وضعیت محل را ترک می‌نماید و در گشت و پایش که همچنان ادامه دارد، پلنگ مشاهده نشد که خوشبختانه آسیب به حیوان شدید نبوده و توانایی حرکت و جابجایی را داشته است که گشت‌های محیط بانان در منطقه ادامه دارد تا در صورت نیاز زنده‌گیری و اقدامات درمانی صورت پذیرد.

۲-امــید آمد. سلامت نیوز( 7 آبان 1401) آخرین بازمانده گروه غربی درناهای سیبری، امسال هم برای پانزدهمین بار، پنج هزار کیلومتر را تنهایی بال زد و در فریدونکنار فرود آمد. تک درنای سیبری به شمال ایران که می‌رسد، می‌شود پادشاه کوچ‌رو اولجا کله فریدونکنار؛ بی‌سروهمسر، بی‌گروه و سپاه. او آخرین بازمانده از گروهی از درناهای روسی است که پس از بال‌زدن‌های بسیار زیاد خود را به شالیزارهای شمال ایران می‌رساند؛ گروه غربی. به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه ایران، گروه شرقی اما گروهی 3 هزارتایی است و راه دیگری را انتخاب کرده که به چین می‌رسد. جمعیت شرقی، احتمالاً تنها گروه موجود از درنای سیبری باشد. این گروه تابستان را در شرق سیبری زادآوری کرده و برای زمستان‌گذرانی به شرق چین می‌آید. زیستگاه زمستانی آنها دریاچه پویانگ و اطراف آن است. گروه مرکزی هم راه قزاقستان را در پیش می‌گیرد و به هندوستان می‌رسد. از گروه مرکزی در سال ۱۹۹۲ تنها یک جفت باقی‌ مانده بود و آخرین آنها آخرین بار در سال ۲۰۰۲ دیده شد. به احتمال قوی گروه مرکزی منقرض شده است. پادشاه اولجا کله نیز در سال 88 تنها به ایران آمد؛ بی‌جفت. همسر او آرزو سال 87 توسط یک شکارچی صید شد. درناها تک‌همسری هستند و تا آخر عمر به جفت خود وفادار. پیش از آن هم این درناها اعضای گروه خود را از دست داده بودند. در آخرین مشاهده، آنها ۷ بال درنا بودند. گروهی که همه اعضایش شکار شدند. محلی‌ها در فریدونکنار آنها را به جای اگرت می‌گرفتند و شکار می‌کردند تا بالاخره الن توکلی، مادر درنای سیبری -عکس درنا را در دست گرفت و به تک تک محلی‌ها و شکارچی‌ها داد تا شاید با کمک طرح احیای درنای سیبری، امید را از غربت نجات بدهد، اما این طرح هم وضعیت پادشاه را تغییر نداد. تک درنای سیبری یک بار هم فریدونکناری‌ها را یک زمستان چشم به راه گذاشت و نیامد. سال بعد که آمد اسمش را گذاشتند امید، از جفت (از دست رفته) او با نام آرزو یاد می‌شود. جفتی که یک شکارچی در فریدونکنار، او را برای همیشه از امید گرفت تا پادشاه فریدونکنار غمگین‌ترین پرنده کوچ‌رو ایران نام ‌بگیرد. امید و آرزویی که تحقق نیافت. پروژه درنا برای حفاظت از آخرین درنای سیبری در میان اراضی کشاورزی و شالیزارهای مردم شکل گرفت. شالیزارها تالاب ملی شدند تا در سایه این اتفاق سرنوشت آخرین بازمانده گروه غربی با شکار رقم نخورد اما اتفاق دیگری افتاد.پروژه احیا، استفاده از سلاح شکاری را در تالاب ازباران و فریدونکنار و سرخرود ممنوع کرد. اسلحه‌های شکاری که غلاف شد، آرامش کاذب منطقه را فراگرفت. صدای شلیک گلوله شکارچی‌ها در هر منطقه از مازندران که بلند می‌شد، پرندگان مهاجر بیشتری را به سوی فریدونکنار سوق می‌داد. مسأله تا جایی پیش رفت که هر سال انجمن‌های مردم‌نهاد برای گرسنه نماندن پرندگان مهاجر بویژه جمعیت غازها دانه می‌خریدند. این آرامش کاذب یک روی وحشتناک داشت. کشاورزان دامگاه‌ها را برای صید آرام و خاموش مهاجران میلیونی زمستان فریدونکنار تدارک دیدند. دام‌های هوایی، آسمان فریدونکنار را برای پرندگان ناامن کرد. پیش از آنکه پروژه درنای سیبری، منطقه را برای فرود امید امن کند، شکارچی با تفنگ به شکار می‌رفت و با هر شلیک یک پرنده را می‌زد و صدها پرنده را فراری می‌داد اما پس از سکوت تفنگ‌ها، دامگاه‌دارها در کمال آرامش با یک تور هوایی و در یک حرکت نزدیک به 500 بال پرنده را که خیلی‌ از آنها درحال انقراض هستند، شکار می‌کنند.در این فصل، کشتار پرندگان آنقدر ادامه می‌یابد که رسانه‌ها از آن به نام قتل‌عام پرندگان یاد می‌کنند. بازار فریدونکنار تعطیل می‌شود؟قتل عام پرندگان مهاجر و بازار چندمیلیاردی فریدونکنار در یک دهه اخیر به یکی از بحران‌های محیط زیست ایران تبدیل شده است. رسمی شوم که دارد به دیگر زیستگاه‌ها هم سرایت می‌کند و در چند سال اخیر پرندگان مهاجر خوزستان را هم نشانه رفته است! بازار فروش پرندگان فریدونکنار دامنه وسیعی پیدا کرده و برخی از مسئولان استانی از جمله بعضی از نمایندگان از این بازارها و فروش پرندگان دفاع می‌کنند. ورود دستگاه‌های قضایی مثل قوه قضائیه و دادستانی کشور هم در چند سال گذشته نتوانسته جلوی این بازار رو به گسترش را بگیرد. دامنه شکارچیان و کشاورزانی که هر سال حساب ویژه‌ای روی شکار پرندگان مهاجر بازمی‌کنند افزایش می‌یابد. اردیبهشت سال‌جاری بود که سمیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس یازدهم خبر از تعطیلی بازار فریدونکنار برای همیشه داد. او گفته است: فروش غیرقانونی انواع پرندگان وحشی در این بازار غیرقانونی از حدود یک‌دهه قبل موجب افزایش قابل‌توجه شکار غیرمجاز پرندگان مهاجر شده است. پیش از این، فروش پرندگان حمایت شده بخصوص در فصول مهاجرت بسیار محدود و به‌صورت زیرزمینی انجام می‌شد. متأسفانه با ایجاد بازار پرندگان فریدونکنار به‌صورت غیرقانونی ضمن افزایش تقاضای خرید پرندگان حمایت شده و ایجاد چرخه مالی بالا، عملاً این محل به محملی برای فعالیت‌های غیرقانونی تبدیل شده بود که بعضاً مورد حمایت برخی افراد بانفوذ نیز قرار می‌گرفت. به گفته رفیعی و با نظر مثبت قوه قضائیه و دستور مقام محترم قضایی مقرر شد ضمن افزایش عوامل انتظامی و نیروهای محیطبانی از ورود خودروهای حامل پرندگان صید شده غیرمجاز از شهرستان‌ها و استان‌های همجوار به شهرستان فریدونکنار و ادوات صید جلوگیری شده و با متخلفان در این زمینه بشدت برخورد شود. این خبر خارج از فصل شکار اعلام شد و بسیاری به اجرا شدن آن به دیده تردید می‌نگرند. آنها ذی‌نفع بودن برخی از افراد بانفوذ منطقه، دامنه درگیری تعداد بالای شکارچی محلی و پیامدهای اجتماعی را از جمله دلایلی می‌دانند که اجازه نمی‌دهد حامیان محیط زیست به نتیجه بخش بودن این ممنوعیت امیدوار باشند. حالا امید، تک درنای سیبری، دوباره برگشته و بزودی زمستان فریدونکنار میزبان مهاجرانی می‌شود که نمی‌دانند دامگاه‌هایی که در آن فرودمی‌آیند ممکن است آخرین نقطه زندگی پروازشان باشد. باید ماند و دید که آیا این ممنوعیت می‌تواند امسال از کشته شدن چندین و چندهزار بال پرنده مهاجر جلوگیری کند یا بازار فریدونکنار امسال نیز نقطه پایان زندگی بسیاری مهاجران پس از هزاران کیلومتر پرواز است؟ آن هم برای نجات پرنده‌ای که گروهش قربانی همین شکارچی‌ها شدند؛ مهاجری تنها به نام امید.

۳-معاون سازمان محیط زیست: نمی‌خواهیم اعتبار، انرژی و هزینه‌ بیش از این برای پیروز صرف کنیم. خبر آنلاین (27 آبان 1401)معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست درباره بازوحشی سازی و رهاسازی پیروز گفت: امکان اینکه پیروز خوی وحشیگری پیدا کند تقریبا ناممکن است همچنین پیروز را حتما به توران انتقال خواهیم داد اما برنامه‌ای برای رهاسازی او در طبیعت نداریم. حسن اکبری درباره زمان انتقال پیروز،  تنها توله یوز ایرانی در اسارت – به توران اظهار کرد: نگهداری پیروز به‌تنهایی در سایت پردیسان برای سازمان هزینه و زحمت دارد. توران نیز مجموعه سایتی است که ایران و فیروز، مادر و پدر پیروز، به همراه دیگر یوزها آن‌جا هستند. پیروز نیز می‌تواند در آن‌ سایت که به شرایط زیستگاه طبیعی‌اش بسیار نزدیک است، زندگی کند. وضعیت جسمانی پیروز چطور است؟ وی با اشاره به تغذیه پیروز از شیر خشک و تاثیر آن بر قوای بدنی این گونه گفت: بارها گفته شده که شیر خشک مناسب برای توله یوزها وجود ندارد و انواع شیر خشک‌های امتحان شده برای پیروز نیز هیچ‌کدام نتوانست غذای مناسبی برای او باشد تا دچار مشکلات گوارشی مانند یبوست نشود بنابراین به گونه‌ای تغذیه شد که تنها زنده بماند اما سیستم بدنی او ضعیف شد و وزن او نصف وزن استاندارد بود علاوه بر آن او مجبور به مصرف داروهای متعددی شد که در تضعیف ایمنی بدن پیروز موثر بود. اکبری با بیان اینکه وضعیت جسمی و رشد پیروز پس از گوشتخوار شدنش بهتر شده است، اظهارکرد: از زمان گوشتخوار شدن نیز رشد بهتری نیز داشته است که کمبود وزن او را تا حدود قابل توجهی جبران کرده است. زمانی که از شیر گرفته شد، وزنش حتی کمتر از نصف وزن استاندارد بود و این یک ضعف بزرگ محسوب می‌شد. این شرایط بالاجبار اتفاق افتاد چراکه تحت نظارت و توصیه‌های دکتر کالدول بود و اگر این شرایط فراهم نمی‌شد شاید اصلا پیروز زنده نمی‌ماند.

 

 

 

 

 

 

 

 



source https://mohitzist.bashariyat.org/?p=34386

نظرات

پست‌های پرطرفدار