معدنکاویهای غیرقانونی تیشه به ریشه جنگلهای هیرکانی میزنند
یک کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار گفت: معدنکاوی وزارت صنعت و معدن در مناطق حفاظت شده, جنگلهای هیرکانی و محیط زیست منطقه را در معرض نابودی قرار داده است.
به گزارش خبرنگار محیط زیست خبرگزاری تسنیم؛ در روزهای گذشته تصاویری از اعتراضات گسترده مردم روستای چلاو, سنگچال, فیلبند به همراه فعالان محیط زیست استان مازندران در مخالفت با معدنکاویهای وزارت صنعت و معدن در مناطق حفاظت شده جنگلهای هیرکانی در شبکههای اجتماعی پخش شد. مردم منطقه فعالیتهای معدنی در این منطقه را به قیمت نابودی جنگلها و محیط زیست منطقه میدانستند.
محمدرضا محبوبفر, کارشناس محیط زیست و توسعه پایدار, در گفتوگو با خبرنگار محیط زیست خبرگزاری تسنیم, در رابطه با این فعالیتهای معدنی توضیح داد: اعتراض مردم به واسطه فعالیتهای معدنی وزارت صنعت و معدن بدون دریافت مجوز از سازمان محیط زیست در مناطق حفاظت شده جنگلهای هیرکانی بوده است. در این منطقه به منظور معدنکاوی، کوههای حفاظت شده در منطقه چلاو و در جاده هراز به وسیله مواد منفجره در حد وسیعی تخریب شده است.
وی ادامه داد: مردم و فعالان محیط زیست معتقد هستند که این فعالیتها منجر به آلودگی هوا, نابودی تنوع زیستی, از بین رفتن درختان بلوط و به طور کلی, نابودی محیط زیست منطقه خواهد شد. یکی از دلایل احداث این معادن توسعه و اشتغالزایی این مناطق است اما حقیقت این است که ایجاد اشتغال و توسعه توسط این معادن در مقابل آسیبی که به محیط زیست میزنند, بسیار ناچیز است.
عضو انجمن مخاطرات محیطی و توسعه پایدار ایران گفت: در حال حاضر 10 هزار و 170 معدن در کل کشور وجود دارند که از این مقدار 6 هزار و 861 معدن فعال و 3 هزار و 309 معدن نیز غیر فعال هستند. متاسفانه بسیاری از معدنهایی که در حال حاضر فعالیت دارند؛ فاقد مجوز زیست محیطی هستند و با قدرت به تخریب محیط زیست کشور ادامه میدهند.
محبوبفر با اشاره به اینکه بهرهبرداری از معادن و تخریب اکوسیستم تنها محدود به مناطق شمال کشور نیست, بیان کرد: این موارد در دو دهه گذشته در تمام شهرهای کشور دیده شده است و متاسفانه هر روز به دامنه این فعالیتها افزوده میشود. در گذشته نیز فعالیتهای معدنی بدون مجوز زیست محیطی در استانهای جنوبی و استان اصفهان با اعتراضات مردمی همراه شده بود.
وی در رابطه با اثرات منفی معادن بر محیط زیست توضیح داد: معادن تاثیرات منفی زیادی بر اکوسیستم دارند؛ به عنوان مثال آلودگی هوا, فرسایش خاک, مسدود شدن مسیر, آلودگی آبها و رودخانه و نابودی گیاهان و حیوانات از جمله موارد آسیب معدنکاوی و فعالیت معادن برای محیط زیست هستند.
کارشناس مخاطرات محیطی ادامه داد: نابودی گونههای تحت حفاظت و از بین رفتن پوش گیاهی نیز از دیگر آسیبهای معدنکاوی است. همچنین تولید مواد شیمایی و زهآبهای اسیدی میز در اثر این فعالیتها اتفاق میافتد که علاوه بر محیط زیست, اقتصاد محلی که مبتنی بر کشاورزی و دامداری است را نیز تهدید میکند. به واسته احداث چاههای غیرمجاز در منطقه برای فعالیتهای معدنی, امکان فرونشست نیز وجود دارد.
محبوبفر خاطرنشان کرد: هزینه فعالیت معادن برای محیط زیست بسیار بیشتر از منفعت آنهاست و باید قبل از صدور مجوز هر معدن و احداث آن, هزینه و فایده آن معدن را به شکل کارشناسانه بررسی کرد.
source https://mohitzist.bashariyat.org/?p=29907
نظرات
ارسال یک نظر